perjantai 19. huhtikuuta 2013

Vertailuja

Tein huvikseni kierroksen entisten kotikuntien/kaupunkien nettisivuilla ja vertailin, miten hyvin/huonosti odottavat äidit on siellä huomioitu.

Lapsuuden kotikunta, kutsutaan sitä vaikka X:ksi ei juurikaan saanut tästä pisteitä. Terveydenhoito hoidetaan jo nyt yhteistyössä naapurikaupungin kanssa ja netissä oli vain ja ainoastaan paikallisen äitiysneuvolan numero. Ei muuta.

Muutin lukion jälkeen naapurikaupunkiin Y, joten kävin myös heidän sivuillaan. Neuvolat löytyivät muutaman mutkan takaa ja palvelua kuvattu muutamilla lauseilla. Mutta!!! Heillä oli tarjota jotain sellaista, mitä ei muilla ollut, nimittäin isäryhmät. Hienosti isät huomioitu. Sitten oli myös isovanhempain-ilta, mutta linkistä avautui vain tyhjä sivu. Joten arvoitukseksi jäi, mitä se tarkoitti. Terveydenhoitajan luona käydään n. 10-14 kertaa ja lääkärin vastaanotolla kolme kertaa. Koska ex-kotikuntani X ostaa mm. äitiysneuvolapalvelut tästä kaupungista Y, on varmaan oletettavaa, että em. kaltaiset palvelut koskevat siis X:nkin kuntalaisia. 

(Tässä välissä muutin ulkomaille, mutta jätetään se pois tällä kertaa.)

Sitten tulee Turku. Äitiysneuvolat löytyivät nettisivuilta helposti. Nettisivuille oli listattu läjäpäin tietoa. Maahanmuuttajille oma infopankki. Ohjeita ja tietoja raskaana oleville avautui omaan valikkoon ja oli kyllä hyvin selkeä.  Turku järjestää perhevalmennusten lisäksi "Tietoa tuleville vanhemmille"- iltoja. Näissä aiheena mm. raskaus- ja imetysajan ravitsemus. Osa vaikutti mielenkiintoisilta, osa taas ei. Varsinaisen perhevalmennuksen sisällöstä ei puhuta. Raskauden aikana tavataan terveydenhoitaja n. 12 kertaa (sis. 1-3 lääkärissäkäyntiä) ja lapsen synnyttyä kaksi kertaa, joista toinen siis jälkitarkastus. Äitiysneuvolan jälkeen lapsi siirtyy asioimaan lastenneuvolassa. Epäselväksi jäi, jatkuuko asiakkuus samassa paikassa ja jatkaako sama työntekijä. 

Sitten Helsinki. Hämäävää ehkä on, että Helsingin kaupungin nettisivujen osoite ei ole www.helsinki.fi, vaan www.hel.fi. Tosin tuolta helsinki.fi:stäkin pääsee kaupungin sivuille.

En tiedä, olenko puolueellinen, mutta mielestäni Helsingin nettisivut ovat selkeimmät. Yhteystiedot, infot, jne. löytyvät helposti. Perhevalmennuksen tiedot löytyvät ja fysioterapiaryhmät sekä tiedot synnytyssairaaloista. Oman neuvolan yhteystiedot löytyvät todella helposti. Äitiysneuvolan jälkeen siirrytään lastenneuvolaan, joka on fyysisesti samassa paikassa. Sama työntekijä jatkaa. Mutta sitten se miinus* muihin verrattuna. Ensisynnyttäjä tapaa terveydenhoitajaa ennen synnytystä 10 kertaa ja uudelleen synnyttäjä 6 kertaa! Synnytyksen jälkeen molemmat tapaavat kaksi kertaa. Lääkäri tavataan ennen synnytystä 2 kertaa ja sitten on jälkitarkastus. 

Saattaa toki olla, että uudelleensynnyttäjä ei koe tarvitsevansa kymmentä tapaamista, mutta äkkiseltään kuusi tuntuu todella vähältä. Sukulaisnainen, joka on kanssani samoilla raskausviikoilla ja asuu siis kunnassa X, on uudelleensynnyttäjä. Siinä vaiheessa, kun minä olin raskauteni alussa ensisynnyttäjänä tavannut terveydenhoitajan vasta kerran, hän oli käynyt neuvolassa kolme kertaa. Sikäli tuntuu hieman erikoiselta, koska eihän sillä ensimmäisellä (niillä ensimmäisillä) neuvolakäynneillä voida  oikeastaan tehdä mitään. Vauva ei vielä tunnu ulospäin, sydänääniä kuunnellaan yleisesti vasta rv 12 jälkeen.  Riskiraskaudet on tietysti erikseen, mutta ne hoidetaan kaikissa em. paikoissa äitiyspoliklinikalla. Oletan, että näin on myös kunnassa X, vaikka sitä ei netissä mainittukaan. Kaupunki Y:ssäkin käyntejä pelkällä terveydenhoitajalla on vähintään kymmenen

En ole sitä mieltä, että minun olisi pitänyt saada tavata terveydenhoitajaa useammin. Käyntejä on ollut ihan sopivasti. Aika tarkalleen yksi/kuukausi, kun lasketaan mukaan neuvolat, lääkärit ja ultrat. Neuvoloita on ollut marraskuussa, tammikuussa, helmikuussa ja huhtikuussa. Ultrassa käytiin joulukuussa ja tammikuussa ja lääkäriä tavattiin maaliskuussa. Toukokuussa on neuvola ja lääkäri ja kalenterin mukaan toukokuulle taitaa tulla toinenkin neuvola. 

Helsingissä ja Turussa tietoa on laitettu nettiin, X:ssä ja Y:ssä sitä on netissä vähän. Tapahtuuko mahdollinen neuvonta ja informaatio sitten niillä käynneillä. Pitääpä haastatella sukulaisnaista, kun näen hänet seuraavan kerran. 

Ja miten sitten päädyin näitä vertailemaan... No, neuvolassa terveydenhoitaja kysyi, että onko minulla ollut liitoskipuja? En oikein osannut vastata mitään ja sanoin, että ei varmaankaan. Tosiasiassa minulla ei ollut hajuakaan, mitä liitoskivut olivat. Kipuja ei kuitenkaan ole ollut, joten eikai sitten niitä liitoskipujakaan. Myöhemmin rupesin miettimään, että ovatko ne jotain sellaisia, mitä pitäisi jo tässä vaiheessa olla ja ryhdyin googlettelemaan. Ensimmäinen tulos googlessa johti Turun äitiysneuvolan sivuille. Siitä se ajatus sitten lähti. 

Mitä tulee niihin liitoskipuihin, olen vain onnellinen, jos olen tähän saakka välttynyt niiltä. Tänään kävellessä tuolla alhaalla tuntui kyllä epämiellyttävää kipua, onneksi se ei kestänyt kauaa. 



*Niin, onko se miinus vai ei. Riippuu siis varmasti henkilöstä itsestään, miten kokee.

2 kommenttia:

  1. Mäkin olen keskustelupalstoilla pyöriessä ihmetellyt, kuinka paljon voi käytännöt poiketa eri paikkakunnilla. Itse kun olen käynyt yksityisellä, olen saanut itse aika pitkälti päättää kuinka usein haluan käydä näytillä. Ja lääkäriäkin olen tavannut vain ultran merkeissä, kun on ollut niin ongelmaton raskaus. Kaiken kaikkiaan mulle tulee varmaan joku 9-10 käyntiä, jos selvitään laskettuun aikaan asti. Enkä mä kyllä olisi juuri tiheämpää tahtia kaivannut. Itseasiassa tuossa keskiraskauden aikana tuntui jopa vähän turhalta käydä neuvolassa, kun ne meni tyyliin syänäänien kuuntelu, punnaus, verenpaine, pissanäyte ja ulos. 15min reissuja siis.
    Nyt loppupuolella koen jotenkin tärkeämmäksi tän jatkuvan seurannan.


    Mäkin muuten kyselin maaliskuisella neuvolakerralla, että milloin niitä liitoskipuja oikein pitäisi alkaa tuntumaan. Kuulemma osalla ei niitä tule ollenkaan, mutta mulla ne lopulta tuli kuvioihin about rv30. Ei ne vieläkään kyllä juuri vaivaa, mutta tietyissä asennoissa vihlaisee tuonne häpyluun seutuville ja kävellä ei voi kovinkaan nopeasti enää ilman irvistelyä.

    VastaaPoista
  2. Saako Jadekivi kysyä, että miten toi yksityisen neuvolan hinta määräytyy? Onko siellä kertaveloitus vai joku ns. pakettihinta?

    VastaaPoista

Mikä on sinun tarinasi?